Which? Trusted Installer

A True Yorkshire Warm Roof

27th April 2022

Find an Installer

A True Yorkshire Warm Roof

Mr & Mrs Dickinson live in a beautiful riverside detached home in Yorkshire and had an existing conservatory with a polycarbonate roof that was in need of updating. The footprint of the conservatory was large but with only one radiator, and outdated roof and glazing technology, the space was underused as it was cold for much of the year. The conservatory had been opened up to the house and the poor insulation qualities meant that the adjoining rooms were also cold for much of the year.

After consulting with their local Ultra Installer, Yorkshire Warm Roofs, Mr & Mrs Dickinson chose a complete rebuild to transform their conservatory into a modern, energy efficient extension. As the shape and size of the conservatory provided a fantastic sociable space, the footprint was kept virtually the same, just changing the Victorian style facets of the conservatory to angled corners on the new extension.

  

Explaining more about the aims of the project, Mr Dickinson said: “Our old conservatory was a great size but was in need of updating to make it more usable year-round in terms of temperature, as for much of the year it was just too cold to use. The polycarbonate had also begun to look dated, and we wanted to make the space feel more like a proper room. The insulation qualities of the Ultraroof tiled roof really appealed to us. Yorkshire Warm Roofs talked us through the options available to us and ultimately, we had to choose between replacing the roof or a complete rebuild - we chose the latter.”

Where the old conservatory had full length glazing on all elevations, Yorkshire Warm Roof’s new design features a mix of bi-fold doors and windows, which allow the new extension to be opened up to the garden, brings in lots of light, but also creates a more room-like feel. The old polycarbonate roof was replaced with a stunning L-shaped Ultraroof with grey tiles and two full length glazed panels to draw in huge amounts of natural light to the room below.

The resulting new living space is a fantastic example of how a conservatory transformation can change a tired space into a modern, energy efficient extension. The large light-filled room is open plan to the dining room and kitchen (via a hatch/bar area) and is filled with lots of comfortable seating. The glazed panels in the roof draw in lots of natural light so the space always feels bright and welcoming and is the perfect spot to enjoy views of the river that runs alongside the garden. The plastered Ultraroof interior means that the space now feels like a continuation of the home and its outstanding energy efficiency credentials means that the room is usable all year round.

Commenting about their beautiful new extension, Mr Dickinson said: “Our new extension is brilliant - I come into it and it’s now warm and the house is no longer cold which is the main benefit for us. We have bi-folding doors which we hope to use many times in summer to open the space up to the garden. The customer service from Yorkshire Warm Roofs was excellent and we would absolutely recommend Ultraframe roofs having seen how our old conservatory has been completely transformed.”

 

Related Articles

19th January 2021
Classic Conservatory Roof Case Study

Many installers, such as Vale Glazing, now use the Glass Roof to create contemporary conservatory extensions, such as this one in South Wales.

Case Study
9th March 2021
A Classic-ally Beautiful New Living Space

Mr & Mrs Forrester wanted to extend out from their kitchen and dining room to create a large lounge in which they could relax and entertain. Central to their vision was a space that allowed light to flood in

Case Study
20th May 2021
Simply Stunning

Ultraframe installer Sherborne Windows was tasked to supply and install a modern conservatory extension to a stunning thatched property in the Surrey countryside.

Case Study
22nd March 2022
A Fantastic New Space

Mr & Mrs Ratcliffe live in a beautiful, detached stone farmhouse in Yorkshire and had an existing hardwood conservatory which they decided to update with the latest in conservatory technology. Their aim was to create a fantastic modern new space in which to socialise and relax.

Case Study
5th May 2022
The Perfect Place to Paint

Penny inherited a large PVC conservatory on the rear of her home which was in need of updating, both to improve the aesthetics, and also to create a more consistent year-round temperature.

Case Study

Get A Free, Tailored Quote

Got your heart set on your next home improvement? Get in touch and we'll offer you a bespoke price.

Request A Quote

Download Our Brochure

Take a moment to relax and browse through our brochure, it's an easy way to see our full product range.

Download Brochure
Find an Installer Start Your
Quote
Download Brochure View Virtual Tours